Despre Nasi



Naşii sunt părinţii spirituali care călăuzesc cuplul în viaţă. Acesta era şi motivul pentru care, pe vremuri, se alegeau drept naşi persoane experimentate, înţelepte care ar putea să dea un sfat tinerilor. Atunci nu se alegeau alţi naşi până ce nu erau întrebaţi naşii părinţilor sau copiii lor, dacă vor să cunune ori sa boteze.​
Aceştia trebuia fie oameni respectaţi în societate, oameni cu credinţa în Dumnezeu, să meargă des la biserică, sa fie buni şi cumpătaţi.În prezent naşii se aleg de obicei dintre prietenii de familie, oameni dragi, chiar şi rude ale mirilor, de obicei de vârste apropiate cu aceştia.Mai jos găsiţi câteva criterii dupa care vă puteţi alege naşii de cununie:
  • Acestia trebuie să fie o familie respectată în societate
  • Să nu fie alcoolici sau persoane de moravuri uşoare
  • Nu trebuie să se ţină cont de starea financiară a naşilor pentru că legătura dintre naşi şi fini trebuie obligatoriu să fie una de suflet şi pe termen lung
  • Evitaţi cuplul unde certurile şi împăcările sunt frecvente
  • Nu alegeti cupluri despărţite în ideea că aceştia se vor împaca.
  • Ţineţi cont şi de distanţă, alegeţi un cuplu care vă poate fi aproape şi fizic.
Obiceiul spune că naşii trebuie să cumpere lumânările de nuntă, voalul, coroniţa miresei, turta care se rupe deasupra capului miresei înainte de plecarea la biserică şi basmaua sau palaria care va înlocui voalul de mireasă după miezul nopţii. Tot ei achită taxa la biserică şi de obicei fac cel mai consistent dar la masa. La o săptămână după nuntă, naşii scot mirii la biserică şi apoi îi invită la o cina restrânsă.
Şi mirii au nişte îndatoriri faţă de naşi: mirele este cel ce cumpară buchetul naşei, împreună cu cel al miresei. Tradiţia este ca la nuntă, după cununia religioasă dar înainte de strigatul darului, mirii să le ofere naşilor un cadou. În timpul slujbei religioase, când naşii ridică de pe cap cununile, preotul va îndemna să pupaţi mâna naşului. Acesta este un gest de respect.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Texte pentru invitatia la banchet

Culorile iernii 2019 - invitatii de nunta Publiserv